Okap kuchenny – dlaczego warto go mieć?

Okap, czyli charakterystyczny, duży pochłaniacz powietrza, zawieszony nad płytą kuchenki, jest niekiedy traktowany jako nadprogramowe udogodnienie, a nawet kuchenna fanaberia. Tymczasem sensem istnienia okapu nie jest urozmaicenie wnętrza kuchni czy nawet pojmowane powierzchownie, poprawienie jakości powietrza.

Kluczową kwestią jest bowiem to, że w gorącym powietrzu, które unosi się w kuchni w której jest przygotowywany posiłek, to nie zmieniony zapach jest najważniejszy. Aromat jest zaledwie znakiem tego, że powietrze jest wypełnione cząsteczkami tłuszczu, a nawet zarodników bakterii i grzybów. A te, jeśli nie opuszczą szybko wnętrza domu, mogą wnikać w mury i powoli stwarzać realne zagrożenie dla mieszkańców budynku.

Jak pomoże okap kuchenny?

Przymierzając się do kupienia okapu kuchennego, warto poznać najważniejszą informację: że okapy dzielą się na pochłaniacze i wyciągacze. Pochłaniacze zajmują się filtrowaniem powietrza, to znaczy zasysaniem go, neutralizowaniem i wypuszczaniem z powrotem do wnętrza kuchni. Z kolei wyciągacz chwyta rozgrzane i naładowane mikrobami powietrze tylko po to, by je stanowczo wyprosić je z kuchni – by skierować je do przewodu kominowego, który z kolei wyprowadzi je poza budynek. Warto wiedzieć, że decydując się na zakup pochłaniacza, trzeba brać pod uwagę także konieczność dobierania odpowiednich filtrów.

Metalowy jest mocowany bezpośrednio na płycie pochłaniającej powietrze – korzystając z niego, trzeba pamiętać o tym, by regularnie go czyścić, bo to tam osiadają wszystkie wychwytywane zanieczyszczenia. To jednak nie jedyna potrzebna pomoc: konieczne jest uzupełnienie pochłaniacza o filtr węglowy, który zneutralizuje kuchenne zapachy, czyli zniszczy cząsteczki, które nadają powietrzu charakterystyczne aromaty. Ten filtr zużywa się stopniowo i trzeba pamiętać o tym, by go wymieniać – zależnie od jakości i producenta, filtr węglowy można eksploatować od miesiąca do roku.

Okap kuchenny może też wkomponować się w zabudowę kuchni na dwa podstawowe sposoby: okap podwieszany łączy się bezpośrednio wyłącznie z przewodem wentylacyjnym, do którego odprowadza cząsteczki zanieczyszczające powietrze. Tworzy samodzielną konstrukcję, której kształt przywodzi na myśl daszek. Inny typ okapów jest przeznaczony do zamontowania w wiszącej szafce, która jest elementem zabudowy kuchni i znajduje się także nad kuchenką czy płytą grzewczą. To, jaki typ okapu wypada wybrać do własnej kuchni, zależy więc nie tylko od własnych preferencji estetycznych, ale także od technicznych warunków, jakie panują w pomieszczeniu.

Konsultacja merytoryczna tekstu: http://www.sklep100.pl/

Share This:

Dodaj komentarz

Podpis *
Email *
Witryna internetowa